Verhaal 2:  De pIl en mijn diepe veneuze trombose

Verhaal 2: De pIl en mijn diepe veneuze trombose

Anticonceptie, iets waar je als jonge tiener niet echt bij stilstaat. Het voorkomt zwangerschap, is het enige wat je eigenlijk op die moment weet, en nog steeds weten we er bar weinig van. Ook ik als 12 – jarige wist eigenlijk bijna tot niets over de pil. Mijn menstruatie was doorgekomen als jonge puber zijnde een hele mijlpaal in het leven, voor mij en waarschijnlijk nog vele anderen niet aangenaam. Ik had last van zeer hevige menstruatie, krampen, migraine, zo hevig dat het mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Eens bij de huisarts, mijn klachten verteld, werd er mij meteen gezegd dat ik de pil moest gaan nemen, dit om mijn menstruatie zo goed als aangenaam te maken en te balanceren.

Zogezegd, zo gedaan, mijn klachten werden eerst erger en het was een hele zoektocht naar die juiste pil. Vanaf mijn 13e zat ik dus al aan de pil, niet als voorbehoedsmiddel maar als medicijn tegen menstruatieklachten. Tot mijn 19 jaar heb ik dit genomen, zonder problemen, mijn menstruatie was aangenamer, de migraine aanvallen bleven zo goed als weg en ik kon gewoon verder met mijn leven. Onwetende wat dat kleine pilletje aanricht in je lichaam. Op een ochtend zoals elke andere stond ik op, om op weg te gaan naar school en aan mijn dag te beginnen. Ik voelde bij het opstaan een lichte pijn in de achterkant van mijn linker kuit. Niets om me zorgen over te maken, de pijn werd doorgaans de dag erger, het voelde voor mij aan alsof mijn spier niet “lang” genoeg was om mee te rekken bij elke stap. In de avond was mijn kuit zo gevoelig dat ik er geen druk op kon verdragen, ik dacht dat ik een spierscheur had en keek het nog even aan.

 

De volgende dag voelde mijn kuit zo gespannen en pijnlijk dat wandelen, de trap op en af gaan of gewoon bewegen best al pijnlijk was. Diezelfde avond merkte ik op dat mijn kuit ook dikker was, ik maakte me toch wat zorgen en besloot om naar de spoedeisende hulp te gaan. Na wat onderzoeken en een echo viel het verdict, u hebt een diepe veneuze trombose. Ik wist totaal niet hoe dit kwam en waarom ik dit op zo’n jonge leeftijd had gekregen. De standaardvragen vlogen rond mijn hoofd, “Rookt u? Bent u hevig beginnen sporten?”. Hierop kon ik allemaal volmondig neen zeggen. Dus waar liep het mis? Waar kwam dit vandaan? Toen kwam die ene vraag die mij helemaal overdonderde. “Neemt u de pil?” waarop ik nog zeer nonchalant “ja, natuurlijk” antwoordde. U moet hier meteen mee stoppen galmde door de ruimte. I was like, huh say what?! Ik had een trombose gekregen van dat onschuldig kleine pilletje, ik was hier nooit over ingelicht geweest, ook de bijsluiter had ik niet gelezen. Een week na deze diagnose zat ik terug op de spoedeisende hulp, ik was onwel geworden, waarop de diagnose viel dat ik nu ook een longembolie had.

Ik wil dit verhaal met jullie delen, zodat er meer awareness komt rond dit onderwerp. Zodat er meer en meer jonge meisjes en vrouwen weten dat hormonale anticonceptie toch niet zo onschuldig is dan we denken. Een trombose is levensgevaarlijk en kan spijtig genoeg de dood als gevolg hebben als je hier niet spoedig bij bent. Ik vind dat de medici hier veel te weinig over inlicht, er wordt alsmaar gepraat over de voordelen, maar wat met de soms toch wel ernstige nadelen? Ik zeg niet dat de pil een gehele boosdoener is, sommige vrouwen kunnen hier inderdaad goed mee zijn, maar ik raad toch aan om eens goed na te denken en eventueel eerst eens andere opties te overwegen. Praat ook eens met je gynaecoloog/huisarts, wees niet bang om vragen te stellen, het draait tenslotte om jou gezondheid!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.