Bortskanker

Bortskanker

'Met de huidige levensverwachting van 82 jaar zal één vrouw op elf tijdens haar leven met borstkanker geconfronteerd worden, en zal één vrouw op 25 aan borstkanker overlijden' (KCE, borstkanker screening)

Deze cijfers zijn toch zeker effe slikken. Voor heel veel vrouwen is dit keiharde realiteit, een realiteit dat we onder ogen moeten durven komen! Heel veel jonge meisjes of vrouwen hebben niet het geluk een studie te kunnen volgen waarbij ze zo veel leren over hun eigen lichaam. Een van de bekendste onderzoeken is de mammografie. Ben je tussen 50 en 69 jaar dan wordt er aan geraden tweejaarlijks dit onderzoek te laten uitvoeren. Maar wist je dat je thuis onder de douche en in de spiegel je je ook regelmatig zelf kan checken?

stap 1: ga voor de spiegel staan en bekijk je borsten goed, geen veranderingen die je opvallen? sla ook eens je arm achter je hoofd en kijk opnieuw goed naar je huid, tepel, ...

stap 2: verdeel je borst in een aantal 'taartstukjes' zodat je geen plekjes vergeet en maak met drie of 4 vingers draaiende bewegingen over je borst. Let op dat je maar een lichte druk uitoefent en je borst zeker en vast niet plat drukt. Vergeet ook zeker de oksel niet mee te nemen.

stap 3: pak je tepel vast en beweeg hem voorzichtig wat naar voor en kijk of die goed mee beweegt

herhaal dit aan de andere borst!
voor een uitgebreidere uitleg verwijs ik je graag door naar de website van think pink! waar alles uitgebreid uitgelegd staat!
​💜💜💜💜

Retour au blog