Urine-incontinentie 

Urine-incontinentie 

​Wordt door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) als een belangrijk gezondheidsprobleem erkent. Er zijn wereldwijd ongeveer 250 miljoen mensen die last ervaren van een of andere vorm van urine-incontinentie. 

​Om de klachten in beeld te brengen, is er een zorgvuldige anamnese nodig! Denk hierbij aan hoeveel vocht een persoon tot zich neemt, medicatie, .... 

​Urine-incontinentie, hieronder begrijpen we iedere vorm van ongewild urineverlies! Dit ontstaat meestal omdat de druk in de urethra groter is dan in de blaas of dit kan natuurlijk ook ontstaan door een bepaalde stoornis. De verhoogde druk in de urether ontstaat door een verhoogde druk intra-abdominaal, denk bijvoorbeeld aan hoesten, springen, niezen, ... of omdat de bekkenbodem niet goed functioneert.  

​Je hebt verschillende vormen van urine-incontinentie:
​1. stress-incontinentie
​2. urgency-incontinentie
​3. overloop-incontinentie
​4. gemengde incontinentie

​Heel veel vrouwen hebben last van een bepaalde vorm van incontinentie en zeker stressincontinentie is niet iets dat enkel na een bevalling kan voorkomen! Als je last hebt van een bepaalde vorm van incontinentie, wacht dan zeker niet om hiermee naar de huisarts te stappen! Hij/zij kan je verder helpen - vaak zelfs al met fysiotherapie! 

​Wil je hier nog meer over weten, laat het dan zeker weten in de comments of in een privéberichtje! 

​Info: handboek gynaecologie
Retour au blog